Welke Studies Moet Ik Laten Uitvoeren als Ik Wil Verbouwen?

Het plannen van een verbouwing is een spannende onderneming, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Naast het kiezen van de juiste aannemer en het ontwerpen van je droomruimte (the fun part), zijn er verschillende studies die je moet laten uitvoeren om ook aan aan alle wettelijke vereisten te voldoen.

We helpen je al op weg met een overzicht van welke studies essentieel zijn voor een succesvolle verbouwing in Vlaanderen.

Studies die Bijna Altijd van Toepassing Zijn

Bij vrijwel elke verbouwing zijn er een aantal onderzoeken die je standaard moet laten uitvoeren. Deze studies helpen je om problemen in een vroeg stadium op te sporen en zorgen ervoor dat je verbouwing voldoet aan de wettelijke normen en veiligheidseisen.

1. Stabiliteitsstudie

Een structuurstudie, ook wel een stabiliteitsstudie genoemd, is essentieel voor elk verbouwingsproject. Dit onderzoek beoordeelt de huidige staat van de draagstructuren en bepaalt of ze geschikt zijn om extra belasting te dragen. Dit is vooral belangrijk als je muren wilt verwijderen of extra verdiepingen wilt toevoegen.

2. Energieaudit (oftewel EPB)

Bij renovaties is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de energie-efficiëntie van je woning. Een energieaudit helpt om de huidige energieprestaties van je huis in kaart te brengen en aanbevelingen te doen voor verbeteringen. Dit kan variëren van isolatie-upgrades tot het installeren van energiezuinige ramen en deuren.

3. Warmteverliesberekening

Een warmteverliesberekening is een technische analyse waarmee we nagaan hoeveel warmte je in je gebouw verliest. Hierbij houden we rekening met

  • Isolatie
  • ramen en deuren
  • verwarmingssysteem

Op basis van deze gegevens kunnen we bepalen hoe het nieuwe warmtewinsysteem eruit moet zien (welke onderdelen, grootte van het systeem,…).

Renovatiestudies voor meer specifieke gevallen

Naast de standaard onderzoeken zijn er ook specifieke studies die alleen in bepaalde situaties nodig zijn. Deze vereisen vaak de hulp van gespecialiseerde experts om ervoor te zorgen dat ze correct en veilig worden uitgevoerd.

4. Bodemonderzoek

Een bodemonderzoek is een cruciale stap als je van plan bent om uit te breiden of een nieuw (bij)gebouw te plaatsen. Dit onderzoek helpt om de draagkracht van de grond te bepalen en het zorgt ervoor dat je nieuwe constructie stevig en veilig zal zijn.

Denk ook aan eventuele verontreinigingen. Risicogronden komen meer en meer voor in Vlaanderen, en dat ontdek je liefst voor je begint te graven!

5. Asbestinventaris

Voor oudere gebouwen is vaak een asbestinventaris verplicht. Dit onderzoek identificeert en lokaliseert asbesthoudende materialen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het verwijderen van asbest moet altijd worden uitgevoerd door gecertifieerde experten om de veiligheid van alle betrokkenen te garanderen.

 

Voor gebouwen waar nog geen verplichte inventaris is gemaakt, is het belangrijk om dit bij grote verbouwingen alsnog te doen. Enkel zo kan je de veiligheid van iedereen garanderen.

6. Water- en Vochtanalyse

Vochtproblemen kunnen ernstige schade aanrichten aan je woning. Naast je woning is dit ook simpelweg een reëel gezondheidsrisico. Een water- en vochtanalyse helpt om eventuele problemen zoals opstijgend vocht, lekkages of schimmelvorming te identificeren.

7. Geluidsstudie

Als je in een drukke buurt woont of je huis grenst aan luidruchtige wegen, kan een geluidsstudie van pas komen. Dit onderzoek helpt om geluidsisolatie-oplossingen te vinden die de leefkwaliteit in je huis verbeteren door ongewenst geluid buiten te houden.

Een tikkeltje extra luxe dat een wereld van verschil kan betekenen!

8. EPB Eindrapport

Na de voltooiing van een bouw- of renovatieproject, moet je verplicht een EPB-eindrapport (laten) opstellen. Dit rapport beoordeelt de energieprestaties en het binnenklimaat van je woning en geeft inzicht in hoe goed je huis geïsoleerd is en hoeveel energie het verbruikt. Het EPB-eindrapport helpt je niet alleen om aan de wettelijke normen te voldoen, maar kan ook waardevolle tips bevatten. Zo kan je je woning nog verder laten optimaliseren, want uiteindelijk wil je nog lagere energiekosten en de meest duurzame woning, toch?

9. Elektrische Keuring

Een elektrische keuring is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de elektrische installaties in je huis voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om de elektrische systemen te upgraden of uit te breiden. Een gekeurd systeem voorkomt brandgevaar en zorgt voor een veilige leefomgeving.

cropped-Herbouw-hulp-voor-architecten-scaled-2.jpg

Conclusie

Een succesvolle verbouwing begint met grondige voorbereiding en het laten uitvoeren van de juiste studies. Aan de hand van deze onderzoeken, verzeker je jezelf van een veilige, efficiënte en duurzame verbouwing.

Hopelijk heb je daarmee alvast wat duidelijke informatie gevonden! Zijn er zaken die concreet van toepassing zijn, waar je het even over wil hebben? Bij al de bovenstaande studies kan HerBouw jou verder in de juiste richting helpen. Sommige kunnen we natuurlijk ook gewoon zelf uitvoeren.

Altijd welkom!

Meer tips & tricks?

Totaalrenovatie Familiewoning Putte

Renovatiepremies in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er tal van renovatiepremies beschikbaar die je verbouwingsproject niet alleen betaalbaarder maken, maar ook helpen om je woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Ontdek hoe jij van deze premies kunt profiteren en je droomhuis kunt realiseren, zonder je bankrekening helemaal leeg te halen.

Lees meer »
HerBouw ontwerp voor verbouwing

Nieuwbouw in Vlaanderen

De cijfers van de afgelopen jaren spreken voor zich: het aantal uitgereikte bouwvergunningen blijft dalen. In 2023 waren er al 9% minder vergunningen dan in 2022, en ook dat jaar was er al een daling van 8%.

Lees meer »