Alles over het Belgische Asbestattest en Hoe je Fraude Kunt Voorkomen

Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Maar sinds we weten hoe schadelijk het voor de gezondheid kan zijn, zijn de regels flink aangescherpt. In België is het nu verplicht om bij de verkoop van sommige gebouwen een asbestattest te hebben. In deze blog leggen we uit wat je over het asbestattest in België moet weten en vooral ook hoe je fraude kunt voorkomen.

Wanneer is een Asbestattest Verplicht?

Sinds 23 november 2022 moet je bij de verkoop van gebouwen van vóór 2001 een asbestattest kunnen voorleggen. Dit document toont aan of er asbest in het gebouw zit en in welke staat het verkeert. Zo weten kopers waar ze aan toe zijn en kunnen ze maatregelen nemen om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Ook al is het niet verplicht bij grote renovaties, het is altijd verstandig om dan ook een asbestattest te hebben. Zo kom je tijdens de werken niet voor verrassingen te staan.

Pas Op voor Valse Asbestattesten

Helaas zijn er ook veel frauduleuze asbestattesten in omloop. Deze valse documenten zijn vaak goedkoper en daardoor verleidelijk voor verkopers die snel en goedkoop willen voldoen aan de regels. Maar… de gevolgen kunnen groot zijn.

Als een koper erachter komt dat het attest vals is en er toch asbest in het pand zit, kan dit leiden tot hoge saneringskosten en juridische problemen. De koper zit dan met de gebakken peren en moet extra kosten maken voor een veilige woning. Een goedkoop, vals attest levert uiteindelijk meer problemen op. Het lost niets op. En dan hebben we het nog niet over de potentiële gezondheidsrisico’s, want daar draait het uiteindelijk om.

HerBouw: Jouw Partner voor Betrouwbare Asbestattesten

Twijfel je of je een echt asbestattest hebt of koop je een woning? Laat dan een grondige controle uitvoeren door een betrouwbare partij. Bij HerBouw zijn we expert op dit gebied en helpen we je graag. Wij zorgen voor een uitgebreide controle van asbestattesten, zodat je zeker weet dat je niet wordt opgelicht.

Asbest herkennen - sceptische putten
Asbest herkennen - oude schakelaar
Asbest herkennen - oude dakpannen

Conclusie​

Het is belangrijk om bij de aankoop van een woning of gebouw te controleren of het asbestattest echt en geldig is. De risico’s van een vals attest zijn simpelweg té groot. Vertrouw op echte experts zoals HerBouw voor een grondige en betrouwbare controle. Zo weet je zeker dat je investering veilig is, mét garanties.

Bij HerBouw staan we klaar om je te informeren en te helpen bij elke stap van je aankoopproces. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te (laten) maken voor een asbestcontrole.

Meer tips & tricks?

HerBouw ontwerp voor verbouwing

Nieuwbouw in Vlaanderen

De cijfers van de afgelopen jaren spreken voor zich: het aantal uitgereikte bouwvergunningen blijft dalen. In 2023 waren er al 9% minder vergunningen dan in 2022, en ook dat jaar was er al een daling van 8%.

Lees meer »

Welke Studies Moet Ik Laten Uitvoeren Als Ik Wil Verbouwen?

Het plannen van een verbouwing is een spannende onderneming, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Naast het kiezen van de juiste aannemer en het ontwerpen van je droomruimte (the fun part), zijn er verschillende studies die je moet laten uitvoeren om ook aan aan alle wettelijke vereisten te voldoen.

Lees meer »