Nieuwbouw in Vlaanderen: Tijd voor Renovatie?

De bouwsector in Vlaanderen staat voor een flinke uitdaging. De helft van de bouwbedrijven verwacht dat het aantal nieuwbouwwoningen sterk zal dalen. Vooral de vraag naar nieuwbouwappartementen zit in een neerwaartse spiraal. Dit is een trend die al enkele jaren voelbaar is. De sector maakt zich dan ook – terecht – zorgen.

Minder Nieuwbouw, Minder Vergunningen

De cijfers van de afgelopen jaren spreken voor zich: het aantal uitgereikte bouwvergunningen blijft dalen. In 2023 waren er al 9% minder vergunningen dan in 2022, en ook dat jaar was er al een daling van 8%. 

De oorzaak daarvan? Hogere prijzen voor bouwgronden en materialen, stijgende rentevoeten, strenge energie-eisen en de gestegen loonkosten maken het bouwen simpelweg duur. Voor veel mensen is de drempel op die manier te hoog. Vaak té duur, dus.

Op die manier raken veel bouwprojecten uitgesteld of zelfs geannuleerd, en bouwbedrijven krijgen het moeilijk om hun agenda gevuld te houden. 

Meer belastingvoordelen nodig

Om de bouwsector een duwtje in de rug te geven, pleit men – net als wij – vaak voor meer belastingvoordelen. Een verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw zonder voorwaarden zou al een heel mooi begin zijn. Ook een voorstel om 15% van alle bouwkosten en investeringen aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen, tot een maximum van 9.000 euro, lijkt veelbelovend.

Waarom zijn deze belastingvoordelen zo interessant? Ze verlagen niet alleen de kosten voor bouwbedrijven, ze stimuleren ook energiezuinige bouwprojecten. Helaas is er op dat vlak nog maar weinig schot in de zaak…

Vergunningsprocedures Blijven Een Drempel

Een ander groot probleem zijn de strenge vergunningsprocedures en de vele mogelijke beroepsprocedures. De regels worden steeds complexer, en dat zorgt voor lange wachttijden en veel onzekerheid. 

Overheden zoeken oplossingen in innovatieve woonvormen: korter bij elkaar, tiny houses, cohousing, noem maar op. Stuk voor stuk creatieve ideeën, maar ze zijn niet per se goedkoper. 
Een idee waar we aan de basis helemaal achter staan, alleen mogen we het kostenplaatje uiteraard niet uit het oog verliezen.

HerBouw ontwerp voor verbouwing

Renovatie als Nieuwe Kans

Gelukkig is er ook goed nieuws! De renovatiesector lijkt helemaal in de lift te zitten. Veel aannemers verwachten dat hun orderboekjes voor renovatieopdrachten goed gevuld blijven en vaak zelfs zullen groeien. Een grote renovatiegolf is dan ook dringend nodig om de klimaatdoelstellingen te halen en om de kwaliteit van ons woningaanbod te verbeteren.

Voor veel mensen biedt renovatie een betaalbaar alternatief. Zo verhogen we de woonkwaliteit en verkleinen we tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van onze woningen. En, het beste van al: het geeft hen ook de kans om hun huis helemaal af te stemmen op hun persoonlijke wensen, mét respect voor de geschiedenis van het pand.

Vooruitkijken is de Boodschap!

De uitdagingen voor de bouwsector zijn niet van de minste, dat staat vast. Maar, met de juiste maatregelen en een sterke focus op renovatie, kunnen we samen de toekomst van de woningbouw in Vlaanderen veiligstellen. 

Samen werken aan duurzame en innovatieve oplossingen is de sleutel. Zo houden we onze woningen betaalbaar en op een moderne manier beschikbaar. 

Zelf Bouw- of Renovatieplannen?

Overweeg je te renoveren? Kunnen we alleen maar aanmoedigen! 
Renovatie biedt de kans om je woning energie-efficiënter te maken, de waarde te verhogen, én gewoon comfortabeler en moderner te maken. Allemaal zonder de vaak hoge kosten van nieuwbouw. 

Bij HerBouw helpen we je graag om dit alles te realiseren. Van het aanvragen van vergunningen tot het kiezen van de beste materialen voor jouw project. Van duurzaam ontwerpen tot een vlotte uitvoering: wij begeleiden je bij elke stap van je renovatieproject. Ook in de vele belastingvoordelen en premies zijn we helemaal thuis.

Neem gerust – en geheel vrijblijvend – contact op en ontdek hoe we samen jouw renovatiedromen kunnen waarmaken!

Meer tips & tricks?

Welke Studies Moet Ik Laten Uitvoeren Als Ik Wil Verbouwen?

Het plannen van een verbouwing is een spannende onderneming, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Naast het kiezen van de juiste aannemer en het ontwerpen van je droomruimte (the fun part), zijn er verschillende studies die je moet laten uitvoeren om ook aan aan alle wettelijke vereisten te voldoen.

Lees meer »