Renovatieplicht bij een laag EPC: Alles wat je moet weten om aan de eisen van 2025 te voldoen
Heb je een woning gekocht met een laag EPC-label, zoals E of F? Sinds 2023 geldt in Vlaanderen een renovatieplicht voor woningen in deze categorieën, oftewel woningen die (te) veel energie verbruiken. Maar wat betekent dat precies, en wat moet je doen om aan de eisen te voldoen in 2025? Hier leggen we het stap voor stap uit.
Wat houdt de renovatieplicht precies in?
De renovatieplicht betekent dat je een woning met EPC-label E of F binnen vijf jaar moet verbeteren naar minstens label D. Het EPC-label is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Een woning met label E of F verbruikt veel energie, wat slecht is voor het milieu en je portemonnee. Deze verplichting geldt als je een woning of appartement koopt waarvan de akte is ondertekend op of na 1 januari 2023.
Let op: ook als je een woning krijgt via schenking, kan deze verplichting gelden. Er zijn weliswaar enkele uitzonderingen, zoals voor sociale huurwoningen of beschermde erfgoedpanden.
Wat we overigens zelf van de renovatieplicht vinden, kan je hier lezen: renovatieplicht in Vlaanderen, is dat wel een goed iee?
Waarom is de renovatieplicht zo belangrijk?
Huizen met een laag EPC-label verbruiken vaak meer energie dan nodig, wat zorgt voor hoge energiekosten en veel uitstoot van CO2. De renovatieplicht is bedoeld om dit te verbeteren. Het doel is om:
- Energieverspilling tegen te gaan.
- De woonkwaliteit te verhogen.
- Vlaanderen te helpen om de klimaatdoelen van 2050 te bereiken.
Hoe voldoe je aan de huidige renovatieplicht in vier stappen?

1. Laat een EPC-rapport opstellen
Een EPC-rapport geeft een overzicht van hoe energiezuinig je woning is. Het rapport wordt opgesteld door een erkende energiedeskundige. Hierin staan de verbeteringen die je kan uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken. Denk aan isolatie, betere ramen of een nieuw verwarmingssysteem.
2. Stel een renovatieplan op
Maak een plan om binnen vijf jaar aan de eisen te voldoen. Hierbij kun je denken aan de volgende stappen:
- Verbeter de isolatie
Isolatie is een van de belangrijkste punten die je kan aanpakken. Een slecht geïsoleerd huis verliest veel warmte, wat betekent dat je meer moet stoken. Begin bijvoorbeeld met dakisolatie, omdat warmte vooral via het dak verdwijnt. Andere opties zijn spouwmuurisolatie (voor muren met een luchtlaag ertussen) en vloerisolatie.
- Vervang oude ramen
Heb je nog enkel glas of oud dubbel glas? Door dit te vervangen met hoogrendementsglas (HR++ of beter) kun je flink wat warmteverlies tegengaan. Dit type glas heeft een speciale coating die warmte binnenhoudt in de winter en buitensluit in de zomer. Daarnaast is het gevuld met een isolerend gas (argon, als je dat echt wil weten), tussen de glaslagen. Hierdoor bespaar je niet alleen energie en dus geld, maar geniet je ook van een veel comfortabelere woonruimte.
- Vernieuw je verwarmingssysteem
Oude verwarmingsketels zijn vaak inefficiënt. Moderne alternatieven, zoals een warmtepomp, zonneboiler of een efficiënte condensatieketel, zijn zuiniger en beter voor het milieu. Een warmtepomp haalt bijvoorbeeld warmte uit de lucht of de grond om je huis te verwarmen.
- Installeer zonnepanelen
Zonnepanelen zijn al een hele tijd populair en zijn ook al heel goed ingeburgerd, ze wekken stroom op met behulp van zonlicht. Dit verlaagt niet alleen je energiekosten, maar maakt je ook minder afhankelijk van externe energieleveranciers.
3. Maak gebruik van subsidies
De Vlaamse overheid wil energiebesparende renovaties stimuleren en biedt daarom verschillende subsidies aan. Dit kan je flink helpen om de kosten te verlagen. Enkele belangrijke regelingen zijn:
- Mijn VerbouwPremie: Voor onder andere isolatie, nieuwe ramen en hernieuwbare energie, maar ook de effectieve EPC-labelpremie.
- Fluvius Premies: Specifiek voor investeringen zoals warmtepompen en zonnepanelen.
- Renteloos renovatiekrediet: Een lening zonder rente die eigenaars helpt om aan de renovatieplicht te voldoen.
4. Werk samen met een expert
Een architect of energiedeskundige kan je helpen om een goed renovatieplan op te stellen. Ze weten precies welke maatregelen het meest effectief zijn en hoe je het beste gebruik kunt maken van subsidies. We helpen je ook graag met een aantal tips om de juiste aannemer te kiezen voor jouw unieke situatie.
Wat gebeurt er als je niet voldoet aan de renovatieplicht?
Als je niet binnen vijf jaar voldoet aan de renovatieplicht, kun je een boete krijgen. De Vlaamse overheid controleert streng, dus het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen en een duidelijk plan te hebben. De kans is zeer reëel dat je de boete ook effectief zal krijgen.
Kort samengevat - Pak de Renovatieplicht slim aan
De renovatieplicht lijkt misschien een last, maar het biedt ook veel voordelen. Door je huis energiezuiniger te maken, verlaag je je energiekosten, verhoog je de waarde van je woning en draag je bij aan een beter milieu.
Hulp nodig bij je renovatie, of wil je er graag een keer over praten? Neem vrijblijvend contact op met HerBouw. Wij staan altijd klaar voor een babbel. En uiteraard ook om je te helpen je woning helemaal in lijn met de regelgeving te krijgen, en klaar voor de toekomst!
Meer tips & tricks?

Stappenplan om Je Huis te Renoveren: Een Praktische Gids
Een huis renoveren is een grote uitdaging, maar met de juiste voorbereiding kan het een lonend project worden. Of je nu je woning wilt moderniseren of energie-efficiëntie wil verhogen, een goede organisatie is essentieel. In deze beknopte gids nemen we je stap voor stap mee door het renovatieproces, zodat je zonder stress aan je project kan beginnen en het eindresultaat met trots kan bewonderen.

Kosten van een Renovatie in Vlaanderen in 2025 – Alles wat je moet weten
Een huis renoveren in Vlaanderen is spannend, maar er komt heel wat bij kijken. De vraag “Wat kost een renovatie?” is vaak de eerste die opkomt. Hoewel er geen standaard antwoord is, zijn er wel een aantal basisregels en tips die je kunnen helpen om goed voorbereid te starten. In dit artikel geven we je een overzicht van wat je mag verwachten. Want, goed begonnen is half gewonnen!

Badkamer Verbouwen: Van Droom naar Realiteit
De badkamer. De plek waar je de dag begint met een verkwikkende douche en eindigt met een ontspannen bad. Is je badkamer toe aan vernieuwing en wil een upgrade qua comfort en stijl?