Een Warmtepomp in jouw Renovatieproject: Is dat mogelijk?

Je overweegt een renovatie en ook je verwarmingsketel is oud of ligt in panne. Tijd om gelijk ook over je verwarmingssysteem na te denken dus. Tijd voor iets nieuws, iets efficiënters, iets duurzamers? Warmtepompen worden vaak genoemd als een aantrekkelijke optie. Maar hoe weet je of dit haalbaar is in jouw specifieke situatie? Over het algemeen is het antwoord heel duidelijk: Ja! Laten we samen kijken waarom:          

Waarom moet je een Warmtepomp Overwegen?

Een warmtepomp kan veel voordelen bieden tijdens een renovatie. Hier zijn de belangrijkste pluspunten:

  • Energie-efficiëntie: Warmtepompen staan bekend om hun efficiëntie, wat zich vertaalt in lagere kosten vergeleken met traditionele systemen.
  • Duurzaamheid: Door de natuurlijke bronnen te gebruiken, verminderen warmtepompen de ecologische voetafdruk van je huis. De warmtepomp haalt warmte uit de bodem of de buitenlucht, en brengt die over naar de binnenlucht.
  • Comfort, het hele jaar door: Warmtepompen bieden niet alleen verwarming in de winter, maar kunnen in de zomer op dezelfde manier ook voor verkoeling zorgen.

Niet te vergeten: hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe efficiënter ook je warmtepomp zal zijn.

Enkele Veelgestelde Vragen over Warmtepompen

Bij het overwegen van een warmtepomp zijn er enkele vragen die steeds terugkomen. Die vragen zijn meestal zeer terecht. Bij deze ook enkele duidelijke antwoorden:

  • Kan een warmtepomp mijn verwarmingssysteem vervangen? Het korte antwoord? Ja. Veel bestaande verwarmingssystemen kunnen inderdaad vervangen worden door een warmtepomp. De haalbaarheid hangt af van de isolatie van je woning en de huidige infrastructuur.
  • Is een warmtepomp compatibel met mijn bestaande radiatoren: Ook hier in de meeste gevallen: ja. Warmtepompen kunnen vaak samenwerken met bestaande radiatoren, op voorwaarde dat deze geschikt zijn voor de werking op lagere temperaturen.
  • Zorgt een warmtepomp ook voor mijn sanitair warm water? Absoluut! Warmtepompen kunnen ook zorgen voor het sanitair warm water in je huis. Met 60° ligt de temperatuur voor sanitair warm water hoger dan die voor het centrale verwarmingssysteem. Om efficiënt te werken zal een warmtepomp altijd een opslagtank gebruiken om het sanitair water geleidelijk aan op te warmen. 
    Vraag een concrete analyse van jouw project om het juist vermogen te bepalen.

Bij de keuze voor je systeem zal je ook de term COP (coëfficient of Performance) horen terugkomen. Dit is een maat voor de efficiëntie van de warmtepomp. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit je nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid warmte te produceren. Onthou de vuistregel: De hoeveelheid afgegeven warmte zal altijd (veel) groter zijn de hoeveelheid gebruikte elektriciteit.

Overzicht van Beschikbare Warmtepomptechnologieën

De juiste warmtepomptechnologie is cruciaal voor een succesvolle integratie in je renovatieproject. Hier zijn enkele opties:

  • Bodem-water Warmtepomp: Deze systemen halen warmte uit de bodem en zijn ideaal voor gebruik met vloerverwarming. Hoewel ze initieel duurder kunnen zijn, bieden ze uitstekende efficiëntie op de lange termijn.
  • Lucht-water Warmtepomp: Een meer toegankelijke optie, deze pompen extraheren warmte uit de buitenlucht en kunnen gemakkelijker worden geïntegreerd in bestaande verwarmingssystemen.
  • Lucht-lucht Warmtepomp: Deze derde optie is vaak het minst populair, omdat je deze niet kan aansluiten op een Centraal Verwarmingssysteem. Voor het plaatsen van een airco-toestel is deze optie wel optimaal
Installatie warmtepomp

Kort samengevat

Door de vele voordelen en de flexibiliteit in toepassing, kan een warmtepomp een verstandige investering zijn bij jouw renovatie. Er zijn veel punten om rekening mee te houden en elk project is uniek.

Ondanks alle tips, is het altijd aangewezen om een expert te raadplegen. Enkel met persoonlijk advies voor jouw unieke situatie, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

Meer tips & tricks?

HerBouw ontwerp voor verbouwing

Nieuwbouw in Vlaanderen

De cijfers van de afgelopen jaren spreken voor zich: het aantal uitgereikte bouwvergunningen blijft dalen. In 2023 waren er al 9% minder vergunningen dan in 2022, en ook dat jaar was er al een daling van 8%.

Lees meer »

Welke Studies Moet Ik Laten Uitvoeren Als Ik Wil Verbouwen?

Het plannen van een verbouwing is een spannende onderneming, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Naast het kiezen van de juiste aannemer en het ontwerpen van je droomruimte (the fun part), zijn er verschillende studies die je moet laten uitvoeren om ook aan aan alle wettelijke vereisten te voldoen.

Lees meer »